Geestdrift Festival geeft verzet een podium

Op 31 oktober vindt in de Janskerk in Utrecht alweer de derde editie van het Geestdrift Festival plaats. Het Geestdrift Festival is een intiem festival in de Utrechtse binnenstad, waar thema’s als zingeving, schoonheid en gerechtigheid elkaar kruisen. Een eendaagse festijn bomvol muziek, lezingen, kunst, theater en discussies. Een plek waar eigenzinnige singer-songwriters onbevangen putten uit oude tradities. Waar je uitdagende workshops kunt volgen terwijl je omringd wordt met moderne beeldende kunst. Waar oude muziek hand in hand gaat met nieuwe ideeën. En dat – uiteraard – allemaal onder het genot van biologische hapjes en speciale bieren. Geen festival van grote namen, maar van schoonheid, verbinding en verrassing. Een feest om de geest in je los te laten, dus zorg dat je erbij bent.

CheeseWorks-0040 kopie

Verzet is dit jaar het terugkerende thema tijdens het festival. Verzet kent vele vormen. Behalve dat vezet een levenshouding kan zijn of een middel om een verandering te forceren kan verzet ook inspireren tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Wat zijn de bronnen van verzet anno 2015? Waarom raakt de een vermoeid of gedesillusioneerd en de ander niet? En waar is het front? In een complexe tijd als de onze, is engagement lastig vorm te geven.

Verzet vind je terug in de lezingen van Kester Brewin over piratencultuur en bij Ernst van den Hemel die zal spreken over calvinisme als bron voor hedendaags verzet. Maar ook de liedjes van Van de Werken, die zich met zijn muziek verzet tegen de reformatorische subcultuur van zijn jeugd, sluiten naadloos aan bij dit thema. Zo ook de covers van geëngageerde popsongs door Mevrouw Tamara en Rogier Pelgrim en de prachtige animatiefilm van de Syrische filmmaker Jalal Maghout die we tijdens het festival vertonen. We zijn ook erg blij met de komst van de inmiddels 101-jarige Hebe Kohlbrugge, die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief was als verzetsstrijder.

Kortom het Geestdrift Festival gaat volop in verzet. Verzet je dus en kom op zaterdag 31 oktober naar het Geestdrift Festival in de Janskerk.

0 replies on “Geestdrift Festival geeft verzet een podium”