Eerst namen Geestdrift Festival 2019 bekend

De eerste naam die we dit jaar bekend kunnen maken is die van filosoof, auteur en politiek activist Srećko Horvat. Horvat, geboren in Kroatie werd door German Weekly, Der Freitag “Een van de meest relevante en spannende stemmen van zijn generatie” genoemd. Anderen hebben Horvat “de vurige stem van het post-Joegoslavië” genoemd.
Horvat is de auteur van boeken als Poetry from the Future (Penguin, 2019), Subversion! (Zero Books, 2017), The Radicality of Love (2015) en What Does Europe Want? (with Slavoj Žižek). Hij schrijft voor The Guardian, New York Times, Al Jazeera en Der Spiegel. Tevens is hij de co-founder van DiEM25 (Democracy in Europe Movement).

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook zijn we bijzonder trots dat dit jaar de documentaire Strange Negatiations haar Nederlandse premiere beleeft tijdens het Geestdrift Festival. Award winning documentairemaker Brandon Vedder volgde muzikant David Bazan op zijn weg van optreden naar optreden. Strange Negatiations biedt een zeer persoonlijk inkijkje in de levens van mensen die onmiskenbaar beïnvloed zijn door de Amerikaanse evangelische kerken. Strange Negatiationt toont mensen die op zoek zijn naar het gesprek over geloof, religieuze systemen en betekenisgeving.

 

 

 

 

 

 

De eerste muzikale bijdrage aan het Geestdrift Festival die we bekend kunnen maken is Listener. We zijn bijzonder blij dat Dan, Chris en Jon terugkeren na enkele jaren geleden beeldschone muzikale bijdrages aan het festival te hebben geleverd.
Voor wie Listener nog niet kent, Listener is een groep hechte vrienden die samen ’the worst of times’ hebben doorgemaakt en overleven door samen muziek te blijven maken. Dat hoor je niet alleen maar dat voel je ook daadwerkelijk tijdens hun performances. Voor Geestdrift passen de heren hun luide rock sound wat aan tot een meer verstilde versie.

 

 

 

 

 

Bijzonder gelukkig zijn we met de komst van Mpho Tutu van Furth naar het Geestdrift Festival. Mpho Tutu van Furth is Anglicaans priester, spreker, schrijver, theoloog, kunstenares, moeder en jongste dochter van de wereldberoemde Zuid-Afrikaanse aartsbisschop en mensenrechtenactivist Desmond Tutu. Samen met haar vader schreef Mpho ‘Het boek van vergeving’ waarover zij op zaterdag 9 november op het Geestdrift Festival zal spreken. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tenslotte, komt dichter, theoloog en mensenrechtenactivist Pádraig Ó Tuama terug naar het Geestdrift Festival. Volgens Pádraig Ó Tuama draaien religie, conflict, macht en poëzie allemaal om een en hetzelfde: de taal. In zijn werk exploreert hij de dynamiek van taal, van verhalen en de impact die vertellingen kunnen hebben. Ó Tuama weet via persoonlijke verhalen de religieuze, politieke of maatschappelijke conflicten tussen groepen boven tafel te krijgen en bespreekbaar te maken. Daarbij maakt hij gebruik van storytelling, dichtkunst en nuchter pragmatisme. We zijn bijzonder blij met de komst van Pádraig naar het festival. Hij is een relevante en belangrijke stem in onze tijd.

 

 

 

 

 

0 replies on “Eerst namen Geestdrift Festival 2019 bekend”