Kunstprogrammering Geestdrift Festival bekend

Een drietal bijzondere kunstenaars exposeren zaterdag 10 november tijdens het Geestdrift Festival

Moniek Westerman zal in de crypte en het hoogkoor van de kerk een aantal kunstwerken exposeren. Moniek speurt, verzamelt, combineert, speelt en assembleert. Alles wat voorhanden is kan een plek vinden in een installatie of beeld. Een betrokken en kritische levensinstelling over klimaat, overconsumptie of religie sluimert, voor wie het wil zien, in het werk. ‘Doet het ertoe/does it matter?’ blijft altijd als vraag zweven over het oppervlak.Een antwoord komt er niet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Wout Herfkens maakt beelden over lijden, liefde en dood en verlichting, waarbij motieven en thema’s uit diverse religieuze tradities  op een lichtvoetige wijze worden vermengd met elementen uit het dagelijks leven. In de crypte van de Pieterskerk zijn een aantal beelden uit de serie Jésus à l’Hôpital te zien.  Voor deze serie verzamelt hij afgedankte kruisbeelden, haalt Jezus van het kruis, verzorgt zijn wonden en legt hem in bed legt.  ‘Als de kruisdood geen betekenis meer heeft en we de beelden afdanken, kunnen we Jezus, na 20 eeuwen trouwe dienst in ieder geval zijn rust gunnen.’

 

 

 

 

Verder zal Rinke Nijburg zijn film “In mijn begin” in een kapel van de kerk tonen. Nijburg is gefascineerd door het christelijke geloof van zijn jeugd en de pijlsnelle teloorgang van het christendom in de Lage Landen bij de zee. Hij houdt zich intensief bezig met de Christusfiguur. Zijn hele oeuvre is doorspekt met dode en gemartelde Jezussen. Nijburg probeert te begrijpen waarom hem deze vermeende godheid hem nog altijd raakt waar de meesten allang geleden afhaakten.

Nijburg en Herfkens werken intensief samen in Stichting De Vrienden van Job. Zij organiseerden tentoonstellingen rondom hedendaagse religieuze kunst in een aantal Nederlandse musea.

 

0 replies on “Kunstprogrammering Geestdrift Festival bekend”